Pigmentbehandelingen

Heb jij last van zichtbare bruine vlekjes in je gezicht welke je een ongelijkmatige huidteint geven? Dit zijn pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Op deze pagina leg ik uit wat pigmentvlekken zijn, de oorzaak van pigmentvlekken, welke soorten pigmentvlekken er zijn en welke behandelmethode effectief is bij pigmentvlekken.


Wat zijn pigmentvlekken

Speciale cellen in de huid, de zogenaamde melanocyten oftewel pigmentcellen, maken een kleurstof aan, ook wel pigment genoemd. Onder invloed van hormonen en ultraviolette stralen worden de pigmentcellen aangezet om pigment aan te maken. Dit pigment wordt vervolgens via uitlopers van de pigmentcellen overgebracht naar de omringende huidcellen. Bij een toename van het pigment op één plek ontstaat er een donkere verkleuring in de huid, die ook wel pigmentvlekken worden genoemd.

Oorzaak van pigmentvlekken

De belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken zijn:

  • Overmatig blootstelling aan UV-straling
  • Hormonale verandering (zwangerschap of anticonceptie)
  • Huidveroudering
  • Huidbeschadiging

Soorten pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken: deze vlekken ontstaan naar mate je ouder wordt. Ouderdomsvlekken komen vooral voor op plaatsen die het meest worden blootgesteld aan uv-licht, zoals: het gelaat, hals, decolleté, de handen en de benen.

Zwangerschapsmasker/melasma: deze pigmentvlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. hebben een hormonale oorzaak en ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling tijdens de zwangerschap of door pilgebruik.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie: pigmentvlekken welke ontstaan na genezing van een huidprobleem of een recente huidbeschadiging. Voorbeelden van huidproblemen: eczeem, acne, psoriasis, jeukende huidaandoeningen (waaronder insectenbeten), en huidinfecties (de meest bekende zijn waterpokken). Onder een huidbeschadiging wordt verstaan een schaafwond of brandwond.

Sproeten: sproeten zijn kleine geelbruine tot lichtbruine vlekjesdie op jonge leeftijd, vooral bij blond- en rood-harigen, verschijnen op aan de zon blootgestelde plekken, vooral in het gelaat, armen, en schouders. Ze kunnen al voor het derde jaar ontstaan. Het ontstaan is duidelijk gerelateerd aan de zon, hoe meer zon, hoe meer sproeten.

Café-au-lait:een café-au-laitvlek is een koffiekleurige vlek, vandaar de naam. Deze pigmentvlek ziet eruit als een ovale, egaal licht- tot donkerbruin gekleurde vlek. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Behandeling pigmentvlekken

Tijdens jouw eerste afspraak wordt de huid bekeken en het pigment onderzocht. Vervolgens stel ik  een persoonlijk advies op welke bestaat uit een productprotocol voor thuis in combinatie met de behandelingen in de praktijk. De keuze van de behandelmethode is afhankelijk van de kleur en de diepte van het pigment, de locatie, je huidskleur, de ontstaanswijze en je zongedrag.

  • Cenzaa: Dermapeel therapy (met Peeling)
  • Medik8: Brightening flowing facial (met peeling)
  • Dermapen 4: Microdermabrassie met de Dermapen 4
  • Intake: Geheel vrijblijvend