Acne behandeling

Acne is een veel voorkomend huidprobleem. Het ontstaat vaak in de puberteit door verandering van hormonen. Er zijn veel verschillende vormen van acne welke ook op latere leeftijd kunnen voorkomen of ontstaan. Op deze pagina leg ik uit wat acne is, de oorzaak van acne en welke behandeling effectief is bij acne.

Beautysalon Iris is acne gespecialiseerd. Dit houdt in dat je een vergoeding kunt krijgen van jouw zorgverzekering, mits je hiervoor verzekerd bent.


Wat is acne?

Acne ontstaat door verstopte en ontstoken talgklieren. Talgklieren bevinden zich over je gehele lichaam, behalve op de handpalmen en voetzolen. De meeste en actieve talgklieren komen voor op het gelaat, de borst, de schouders, nek en het bovenste deel van de rug. Een talgklier mondt uit in een haarzakje. Om de haar soepel te houden maakt de talgklier talg aan. Talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak en wanneer de uitgang van een haarzakje verstopt raakt ontstaat acne.

Oorzaak van acne

De belangrijkste oorzaken van acne zijn:

Verhoogde talgproductie
Acne ontstaat wanneer de talgklier teveel talg produceert. Een verhoogde talgproductie ontstaat vaak in de puberteit onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen.

Verdikking van de hoornlaag
Dode huidcellen sluiten de uitgang van het haarzakje af, waardoor de talg niet meer naar de huid toe kan. Talg en dode huidcellen hopen zich op. Hierdoor verstopt de talgklier en ontstaat er een talgprop.

Aanwezigheid van de bacterie Propioni Acnes
In de huid is de bacterie Propioni Acnes aanwezig, die zich vermeerdert in de talgprop De bacterie Propioni Acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid,zwelling en een ontsteking ontstaat. 

Verhoogde productie van hormonen
Onder invloed van hormonen maakt je huid tijdens je zwangerschap meer talg aan. De één krijgt hierdoor een mooie glans op de huid, de ander krijgt last van acne. Acne tijdens zwangerschap komt vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap voor omdat dan de veranderingen in je hormoonspiegel het meest hevig zijn.

Voeding
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat voeding met een hoge glycemische index (snelle suikers), zuivelproducten en soja producten de aandoening negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen geneesmiddelen, vette afsluitende cosmetica en omgevingsfactoren invloed hebben op acne.

Behandelingen bij acne

Tijdens jouw eerste afspraak worden de huid en de acne bekeken. Vervolgens stel ik een persoonlijk advies op welke bestaat uit een productprotocol voor thuis in combinatie met de behandelingen in de praktijk. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de soort acne, de ernst en het huidtype.

Cenzaa: Acne & clarify therapy (met peeling).

Medik8: Clarity facial.

Intake: Geheel vrijblijvend.

Dermapen 4: Microneedling met de Dermapen 4.

Acne littekens

Na een periode van acne, kan er rest-acne achterblijven door de ontstekingsreactie in de huid. Dan is de acne eindelijk verdwenen, maar zijn er alsnog rode vlekjes en littekens zichtbaar. Op deze pagina leg ik uit wat rest-acne precies is.

Oorzaak van acne littekens

Na beschadiging van de huid is er altijd kans op littekenweefsel. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Ook het zelf knijpen en krabben aan de ontstekingen en de huid kan littekens geven. De mate van littekenweefsel is afhankelijk van de ernst van de acne en van de genezing van de huid (de ene huid is gevoeliger voor littekenvorming dan de ander). Hoe langer de acne zich in de huid bevindt of onjuist behandeld wordt, hoe groter de kans is op weefselbeschadiging. Daarom is het belangrijk om acne zo snel mogelijk te behandelen.

Vormen van rest-acne

Rest-acne kan uit meerdere vormen bestaan:

Rode of paarse vlekjes
Op de plaatsen waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen nog lange tijd rode of paarse vlekjes aanwezig zijn. Als de acne onder controle is, zullen die heel langzaam weg trekken. Dit kan echter heel lang duren.

Bruine vlekjes
Op de plekken waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen bruine vlekjes ontstaan. Dit kan gebeuren als de huid niet goed voor de zon is beschermd. Ook komt dit vaak voor bij acne bij een donkere huid.

Grove poriën
Wanneer de ontstekingen verdwenen zijn, kunnen er nog wat verstopte poriën, mee-eters en grove poriën zichtbaar zijn

Verheven littekens
In plaats van diepe littekens, kunnen er ook littekens op de huid komen te liggen. Dit gebeurt wanneer het lichaam teveel littekenweefsel aanmaakt. Dit noemt men ook wel keloïd vorming

Diepe littekens (putjes)
Na een grote ontstekingsreactie in de huid ontstaan er vaak acne littekens die diep in de huid liggen. Met verschillende behandelingen kan de huid gladder en egaler gemaakt worden, zodat deze littekens minder zichtbaar zijn. De diepe littekens kunnen we in drie groepen verdelen, deze worden hieronder beschreven.

De diepe littekens na acne onderscheiden we in drie verschillende soorten

  • Ice pick litteken: smalle diepe littekens die eindigen in een punt, alsof er een ijspriem in is gestoken.
  • Boxscar litteken: ronde tot ovale putjes met een scherpe verticale rand. Deze littekentjes eindigen niet in een punt en kunnen diep en oppervlakkig voorkomen.
  • Rollingscar litteken: wat grotere littekens, die een rollend of golvend aspect aan de huid geven.

Behandelingen bij rest-acne en acne littekens

Tijdens jouw eerste afspraak worden de huid en de littekens bekeken. Vervolgens stel ik een persoonlijk advies op welke bestaat uit een productprotocol voor thuis in combinatie met de behandelingen in de praktijk. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de soort littekens, de diepte van de littekens en het huidtype.

  • DermaPen 4: Microneedling met de DermaPen 4 bij acne littekens.
  • Cenzaa: Acne & Clarify therapy (Met een peeling)